28.3.2010

Hajanaisia tähtiä

Mieleen on kertynyt niin paljon mutinoita, että pitää jostain päästä taas jatkaa.

* Minkä takia nykyään sydämet tehdään niin pitkulaisiksi ja kaposiksi? Kaupat on pullollaan luihuja koristeherttoja ja askartelumallit yhtälailla. Nehän on kaikki kaukana siitä pulskasta (punaisesta) sydämestä, mitä vielä minun nuoruudessa oli. Tuliko se Tilda, vai mikä muoti, joka ne kavensi?

* Facebookissa paljon aikaa viettävänä olen huomannut muutamia asioita, jotka myös ihmetyttävät ja toisinaan (jopa) ärsyttävät. Minusta on vähän kummallista, että esim. 90-luvulla ja varsinkin sen loppupuolella syntyneet lapset/nuoret kuuluttavat seinällään olevansa SINKKUJA. Toki pahempaa ehkä olisi, jos sääty olisi vaikkapa NAIMISISSA, jos ikää on häthätää 15. Onko se nykyään jotenkin hienoa olla sinkku, että sitä pitää viljellä lapsesta lähtien? Vai olenko vain liian vanha ymmärtääkseni vissin eron?

* Samaan syssyyn voisin tuumata ääneen, mikä sinkku se sellainen on, jos on vaikkapa 5 lasta? Kysyn vaan. Eihän se minulle kuulu, mutta pisti silmään, kun moiseen esimerkkiin törmäsin. Muutenkin oma käsitykseni ja mielipiteeni sinkku-sanan käytöstä vähän ontuu.

Minusta sinkku on sellainen itsenäinen, lapseton, akaton/miehetön, omia polkujaan vapaasti tallaava henkilö.

Lesket, yksinhuoltajat, karanneet ja eronneet ovat sitten asioita erikseen. Ja vanhatpiiat ja -pojat. Miksi siellä ei ole vaihtoehtoa vanhapiika? Ehkä se ei ole niin kansainvälinen ja varsinkaan muodikas termi. Minusta se ei ole ollenkaan negatiivinen sana, päinvastoin! Jos olisin vielä samassa elämäntilanteessa kuin ennen olin, käyttäisin itsestäni sanaa vanhapiika. Sitä paitsi sinkku on minun sanavarastossa 7" levy (olen tästä aikoinaan kirjoittanut ennenkin).

* "Naurattaa" pikkusen myös ne naimisissa tai parisuhteessa olevat, jotka ilmoittavat kiinnostuksensa miehiin/naisiin. Onhan se kätevää ilmoittaa kiinnostuksen kohteensa, ettei vahingossa epäillä seksuaalista suuntautumistaan, mutta minusta on vähän hassua, että jos jo on naimisissa, miksi etsisi enää muita miehiä/naisia. Ainakaan julkisesti. Ristiriitaista ja ehkä omaa vanhanaikaisuuttani.

* Miksi joissakin nykyajan farkuissa takataskut menevät ihan hassusti? En nyt osaa kuvailla niitä oikein ymmärrettävästi, mutta jos sellaiset epämääräiset näkee, niin tietää, mitä tarkoitan. Enää näkee harvalla ja harvoin sellaisia farkkuja, joissa takataskut on siinä takapuolen kohdalla, eikä pitkin pakaroita. Minusta ne on rumia kuin mitkä!

* Vieläkö alakoululaiset säästävät luokkaretkirahoja keräämällä ihmisiltä sanomalehtiä? Tätä olen pohtinut monet kerrat, kun vien paperinkeräykseen laukullisen vanhoja sanomalehtiä.

Aikoinaan kotikaupungissa ja meidän luokalla tehtiin kerran, kaksi vuodessa tempaus, että jaettiin esim. omakotialueille lappusia, joissa ilmoitettiin kyseisestä tapahtumasta. Raijattiin sitten tienposkista lehtipinkat koululle ja sieltä joku kierrätys-/roskisfirma haki lastin pois - ja me saatiin siitä rahaa. Hyödyllistä ja yhteistä tekemistä.


Ei nämä *:t tähän loppuneet, mutta tämäkin purkaus helpotti.

11 kommenttia:

Tiina kirjoitti...

Vanhapiika itse asiassa on aika kansainvälinen termi. Enkuksi sanotaan old maid, tosin se on kai hiukan halventava ilmaisu. Sitten on myös spinster.
Musta tuntuu, että kaikki ei tajua, että sen relationship-kohdan voi jättää myös tyhjäksi eikä siellä taida olla esim. yksinhuoltajalle mitään vastinetta. :D

Mulla ei onneksi oo mitään 90-luvun loppupuolella syntyneitä kavereina. Mun mielestä niiden ei edes tarvisi olla koko Facebookissa. Lapset voisi temmeltää vaikka Irc-galleriassa.

Tiina kirjoitti...

Ja tohon viimeiseen tähteen piti vielä sanoa, että ei se paperinkeräys taitaisi olla kovin järkevää enää ja kuka siitä maksaisikaan, kun joka pihassa on ihan määrätty olevan paperinkeräyslaatikot.
Mahtaako ne nykyisin kouluissa edes kerätä talkoovoimin mitään rahoja vaan lähettävät vaan kotiin lapun, että lähdetään luokkaretkelle ja se maksaa näin paljon, rahat tänne?!

Tinka kirjoitti...

Tiina,
hyvä kun oikasit, että vanhallepiiallekin ON sanansa, eikä vaan ole tuomonen suomalainen halveeraus.

Ei mullakaan ole 90-luvulla syntyneitä kavereina, eikä 5 lapsen vanhempia, mutta stalkkailemalla ;) muita törmää kaikennäköseen, ellei ole rajannu katseluja.

Tuo onki hyvä pointti, että pitääkö niitten alaikästen olla ylipäänsä fb:ssa. Ylipäänsä netissä riekkumassa, mutta kai son tätä nykyaikaa.
Onneks ei ole omia alaikäsiä, joita pitäis "valvoa". Hirvittää tuo meno toisinaan.

Tuokin on totta, että ennen vanhaan ei tainnu vaan olla niitä keräyslaatikoita niin monella, joten se oli vaan palvelus asukkaille, että jotkut keräs.

Meinasin lisätäki, että nykyään taitaa vanhemmat tehä kaiken työn, jos sitäkään. Ennemmin ja helpommin rahalla selviää, ko ite tekemällä. Mutta sääli niitä perheitä, joissa raha on tiukassa...

Anu kirjoitti...

* Joo, nyppii pahasti kaikenlaiset laihat sydämet! Arvaapa olinko onnesta soikeena, kun löysin joulun alla pulleita punaisia huopasydämiä Sinooperista. Ne pisti meikäläisen sydämen ihan syrjälleen ja väänsin niistä joulukortteja. (sitten sain kuulla etteivät kortit näyttäneet joulukorteilta. Snif!)

* Joo, farkkujen takataskut ovat 20cm liian alhaalla nykyään! Näyttää kuin persaus roikkuisi pahemman kerran, kun vetää jalkaan sellaiset farkut.

Anna tulla vaan lisää tähtiä...

Pohtija kirjoitti...

Sydämet onvat kiinnitäneet munkin huomioni. Onks niissäkin hoikkuuden ihannointi nykyään in. Slimmii pitää olla, vaik pyöree ja pullee on sydän figuurissa paljon lämpöisempi vaihtoehto.
Oikeassa olet FB maailmasta. Sinkkuna olo lienee hienoa ja viestittää muille, et vapailla markkinoilla ollaan. Ja luulen Tiinan taivoin, et kaikki ei hiffaa, et kaikkee ei tartte omista tiedoistaan laittaa julki.
Paperinkeräys oli aikanaan hauskaa puuhaa. Olin partiossa ja meillä oli tapana aika ajoin vetäistä paperinkeräystalkoot lippukunnan rahaston kartuttamiseksi.
No sit farkut. En tiedä kummassa enemmän vika. Farkuissa ja takapuolissa. Ne kun ei aina näytä menevän yksyhteen :)

sea kirjoitti...

Musta kaposet sydämet on ihan kivoja, vaihtelua niihin pulleisiin. Mulle kelpaa molemmat. :)

Facebookin lapset on minusta ihan ok jos vanhemmat tietää lapsen siellä olevan. Pienin siskoni (13v) liittyi juuri FB:n ja kerännyt lähinnä kavereitaan sinne, vaihtelevat kuulumisia ja pelaavat erinäisiä zyngan pelejä.

Sinkuissa olet oikeassa. Mikä ihmeen sinkku on 5 lapsen äiti... Ja farkun taskut on todellakin 20cm liian alhaalla!

Tinka kirjoitti...

Anu,
yllättävää, että Sinooperissa on myyty Pulleita sydämiä ;) Luulisin, että just semmosissa paikoissa olis tyrkyllä pelkästään niitä nykyajan luihuja. Mutta hyvä näin.

Tähtilöitä pyörii mielessä päivittäin, mutta katellaan, mistä saan kiinni kirjottaa...

Pohtija,
kiitos hyvistä lisäpohdinnoista :)
Minusta tuntuu, ja näyttää joskus, että nykyfarkuissa se vika on. Toki pukeminen on vapaaehtoista. Ken niistä tykkää, heh.

Sea,
kiva, että tähdet kirvotti kommentoimaan :)

Neiti kirjoitti...

Öh, täytyy sanoa, että enpä ole ajatellut tuota sinkku-asiaa itse ollenkaan tuollaisena. Itsekin ole ollut (useamman lapsen) yksinhuoltaja, enkä kyllä mieluusti olisi siihen laatikkoon "eronnuttakaan" laittanut puhumattakaan yksinhuoltajuuden toitottamisesta. Olisiko se sitten parempi, jos siinä lukisi vaikka "naimaton"? Tuota sivilisäätyä kun ei virallisesti avioeronnut voi käyttää, että yhtä lailla väärä kai olisi sekin. Mulle "sinkkuus" ei todellakaan ollut mikään hieno tapa viestittää mitään vaan se oli tapa ilmoittaa, että minulla ei ole puolisoa. Ja tämän olen halunnut ilmaista niille omille kavereilleni, miksi en olisi? Mulle ei kyllä nyt suoraan sanottuna oikein avautunut tämä. Noh, joillekin ei kelpaa mikään ja toisille käy kaikki.

Tinka kirjoitti...

Neiti,
kiitos kommentista. Odotinki, että milloin joku älähtää, jos kalikka kalahtaa. Nämä tähet ja kaikkihan on niin vakavasti otettavia kirjotelmia, juu.

Mielestäni toin ilmi, mitä tässä sinkku-asiassa ajoin takaa, joten jos se ei avautunut, se on pieni murhe.

Eron huomaa myös meidän ajattelutavassa jo siitä, että en käyttäisi samassa yhteydessä sanaa "Neiti", jos on useamman lapsen yh., kuten kirjoitit. Mutta tämä menee taas minun pilkunviilaukseksi, joten annanpa olla.

Makuasioita kaikki tyynni, mutta kuten on kommentoitu, mikä pakko sitä säätyä on laittaa ollenkaan, on se sitten mikä vaan.

Neiti kirjoitti...

Niin, en kommentoinut pelkästään alkuperäiseen kirjoitukseen vaan myös muihin kommentteihin.

En vaan voi ymmärtää, miten jotakin hiertää se, että joku tuo esiin naimattomuutensa. Facebookissa kun ei todella ole muuta valintaa asian ilmaisemiseksi... Ja vain heilläkö olisi oikeus ilmaista parisuhteensa tai -suhteettomuutensa, joille se täydellisen oikea lokero löytyy?

Jotkut julkaisevat paljon kuvia, toiset vähän. Jotkut kertovat elämästään paljon ja toiset vähän.

Kyllä, mulla kalahti ihan henkilökohtaisesti, miten niin muka yksinhuoltaja ei voi olla sinkku? Yksinhuoltajakin on elävä olento, ajatteleva ihminen eikä lapsiinsa kiinnikasvanutjokumikälie.

Ahdasmielisemmät voivat sitten lukea vaikka sanakirjoja, nekin tukevat enemmän tätä näkemystäni http://www.sanakirja.org/search.php?q=single&l=3&l2=17

Ps. Olen neiti, kun en ole naimisissa. En ole rouva.

Neiti kirjoitti...

Pahoittelen postausryöppyä, mutta en voi olla laittamatta vielä tätä linkkiä http://www.cs.tut.fi/cgi-bin/run/~jkorpela/haku.cgi?key=sinkku&.submit=Hae