163 kilometrin päähän
Lomaan on vielä vähän aikaa, mutta kovasti olen googlettanut yhden kaupungin sivuja ja hotelleja. Matkakuume nousee, vaikka tarkoitus onkin "vain" vaihtaa maisemia toiseen kotimaan kaupunkiin. Tosin, sekin on jo paljon, koska aika vähänhän me missään käydään. Just tänään (kauppareissulla) puhuttiin ja tuumattiin, että asia on silti ok. Menojalkaa ei vispaa kummallakaan kiusaksi asti ja koska kotona on hyvä olla, niin mitä sitä suotta. Lähdetään silloin, kun tuntuu siltä.
Melkein jo varasin huoneen pariksi yöksi, mutta joku tolkku tähän on tultava. Vanhastaan tiedän, että liian etukäteinen suunnittelu vain pilaa kaiken. Vielähän on esimerkiksi se kortti käyttämättä, että tulisin kipeäksi. Totta, se vanha pessimisti minussa puskee esiin aina välillä, mutta koska tähän asti olen säästynyt sairaspäiviltä, niin yllättäviä käänteitä voi vielä tulla. Aikaisemmin ne olisivat olleet tervetulleita, mutta ei enää, kun lomat kolkuttelevat almanakassa.
Tipi kirjoitti mm. kynäotteesta ja jäin pohtimaan, että mikä on se oikea, mikä väärä - ja kuka tai mikä sen on sanonut ja määritellyt, mikä on vinksallaan, jos on. Tästä linkistä voi tarkistaa.
Jännä, että oikeakätisillä on sen perusteella muka vain yksi ja ainoa ote, kun taas vasureilla on valinnanvaraa. Se sallittakoon, koska onhan se muutenkin aika hankalan näköistä kirjoittamista (äitini on vasenkätinen). Olen kyllä nähnyt ihmisiä, jotka pitävät kynää niinkin, että kaikki sormet on kynää vasten; peukalo kynän alla, loput neljä päällä. Vähän niin kuin huilua soittaisi väärinpäin.
Jos jotain teen oikein, niin tuon ohjeen perusteella pidän kynää oikeassa kädessäni kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Olen kyllä luullut, että oikeakätinen voisi - ja kannattaisi - pitää kynää vähän sillä tavalla, ettei ainakaan anna kynän nojata keskisormeen, vaan paremminkin nimettömän reunaan, vähän niin kuin supussa (piirtäisin kuvan asennosta, jos omaisin piirtäjän lahjoja). Perustelen tätä sillä, että itse olen aiheuttanut omaan keskisormeeni sellaisen kynän mentävän kuopan/patin (riippuu, mistä suunnasta sitä katsoo), koska aikoinaan olen kirjoittanut paljon käsin.
Tietokoneaikaan siirryttyäni olen saanut samantapaisen nystyrän oikean ranteen vasempaan alareunaan. Hiiriä siitä on yksistään turha syyttää.
11 kommenttia:
Olikin aika mielenkiintoinen tuo edu.fi -linkki! Itse en koskaan ole oppinut sellaista nopeaa kaunokirjoitusta, vaan nykyään vaikka töissäkin kirjoitan käsin melko paljon, niin tuotos on sitä tavallista jätkä-tekstausta... (vaikka suht nopeaa onneksi)
Tuo oikeakätisten yksi-ainoa-oikea-tapa -tapaus oli tosiaan hiukan kummallista...
Minulla on kanssa kynäkuoppa keskisormessa! Tykkään vieläkin kirjoittaa käsin asioita, vaikka on se vähentynyt paljon siitä mitä nuorempana tuli kirjoitettua. Mutta esimerkiksi ihan rehellistä paperipäiväkirjaa minä kirjoitan kyllä edelleen.
Ja mie oikeahanskaisena en kkirjoita oikein, minulla on opettajien mielestä väärä kirjoitusote,
Nuorena painostus oli kovaa, ja erilaisuutta ei sallittu, joten väkipakolla minulle se normiote opetettiin. Nyt miulla on sitten kaksi, joista toinen on paljon sallivampi, ja rasittaa vähemmän kättä kirjoitttaessa.
Höh.
Saanhan mie kortin sitten ? Postikorttien saaminen on hienoa, sen voi osoittaa työmaalle,miulla ne roikkuu siinä töpöydän yläpuolella piristämässä päivää.
:-)
Oliko laukuissa mitään herkullisia värejä tarjolla, jotain kuvioituja, vai oliko kaikki ihan yksiväristä ? Katsoin kyllä sivujen värit, mutta oliko hyllyissä muuta?
vintti
Hui, ihan säikähdin kun olit linkannut minun kirjoitukseeni täällä! Sinä sitten päätit ottaa asiasta selvää. Minunkin piti tarkistaa oma otteeni ja ihan oikea tuntuu olevan.
Lomaa täälläkin odotellaan, enää kolme viikkoa..
T.tipi
Timo,
totta, sivut on aika monipuoliset. Sain äkkiä kulumaan pitkän tovin, kun klikkailin kaikkea muutaki.
Tuli sitten seki oppi vastaan, että mm. seiskasta (7) pitäis jättää se poikkiviiva pois. Hah. Eihän se näytä edes seiskalta :) Ulkomailla sitä viivatonta käyttävät paljon, ja ennen kuin totuin siihen, piti verrata aina numeroita (1 ja 7, jos mahdollista).
Jätkä-tekstaus :) Kuulostaapa osuvalta.
Jos minun täytyy kirjottaa nopeasti, sekotan kaunoa ja tekstausta, se jäi päälle varmaan joskus yläasteelta.
Sellasen huomion oon kyllä tehny, että jos pojalla/miehellä on hieno, tasainen keppikirjain-käsiala, hän osaa myös piirtää loistavasti.
Minja,
hahaa, tiedät siis, mistä kirjotin :)
Tuo on hyvä tapa ja "taito" kirjottaa edelleen käsin, vaikka sitten päiväkirjaa. Ei pääse unohtumaan ja käsiala pysyy suht kondiksessa.
Nykyään huomaan kirjeitä kirjottaessa, että käsi väsyy jo reilusti eka sivulla :) Samaa ei tapahtunu ennen vanhaan.
Käsialasta tuli vielä mieleen, että mulla riippuu esim. ihan mielialasta, minkälaista jälkeä tulee. Jos on kirjotusinspis, tulee ihan ok, mutta jos häthätää jotain raapustaa; sitei lue muut, kun minä.
Vintti,
juu, olen huomannu, että sulla on aika erikoinen ote :) Luulis tuon linkin mukaan, että olet vasuri.
Mutta totta, miksi ei sallittais erilaisuutta? Mikä siinä on, että aina pitää tasapäistää ja ihmisten tehä samallalailla asioita. Argh!
Pidä vaan jatkossaki kynää sillä toisella, sulle paremmalla, tavalla. Mien niin osaa kirjottaa, koska olen tottunu siihen kuoppa-asentoon :)
Saat kortin! Olin jo tuumaillut, että kotiosotteeseen pistän, mutta sama se :) Kunhan nyt eka päästäis lähtemään.
Mie en muuten muista, oliko siinä liikkeessä mitään kirkuvia värejä niissä laukuissa :D Etin katos vaan niitä oman näkösiä.
Mutta kyllähän niitä _on_ olemassa; jos siitä M-mekon linkistä meet vielä uudelleen ja klikkaat vaikka UUTUUDET ja JATKUVA MALLISTO, ja sieltä niitä alasivuja klik klik -- niin johan löytyy kirkuvaa ja kuviollista kuosia. :D
Ja laukkumalleissa löytyy.
Taisin muuten höpistä sulle sillon siitä jäätelöstä - ei se mitään puolukkaa ollu, vaan karpalo-kinuskia!! :D Eilen hokasin, kun avasin rasiaa, että hetkonen - taisin puhua puolukasta.
Noh, punanen marja kumminki.
Tipi,
älä suotta säiky :)
Jäi tosiaan vaan vaivaamaan se, mitä kirjotit - tai siis se, mitä sulle oli neuvolassa sanottu.
Tuntuu, että nykyäänkin siinä paikassa neuvotaan ja sanotaan mitä sattuu, eikä oteta huomioon, että lapsia on erilaisia.
Kaverilta olen kuullut myös joitain juttuja, ja mulla nousee tukka päässä. Kirjanoppineet neuvoo äitejä, juu.
***
Anteeksi kaikki kivat ja asialliset neuvolantätit, mutta joukossa on aina niitäkin, jotka tuijottaa vähän liikaa käyriä sun muita "näin pitäisi olla"-asioita. Entäs, jos ei ole!? Ei se maailmaa kaada, jos ei ole kyse oikeasti jostain vakavasta. Aika monesti asiat asettuu ja muuttuu iän myötä.
Jos pieni lapsi pitää vaikka kynää vähän eritavalla, se voi olla merkki viksuudesta ja jostain lahjakkuudesta. Heh.
Karpalo tai puolukka, maistui :-)
vintti
Joo, sitä mieltä minäkin olen että ei ne neuvolantätit mitään jumalia ole, eikä kaikkea niiden sanomisia tarvis ottaa kovin vakavasti. Tipi
Kynäotteesee en nii paljo kantaa ot, mut koululaiste istuma-asentoo puutun kyl joka päivä. Pelottaa, et ne o fysikaalises hoiros ennenku kolmannel luokal kerkiivät.
Sit ne lapset, jokka o oppinu kirjottaa itteksee enne koulu alkuu, kirjottaa useimmite kirjaimet alhaalt ylöspäi. Jonku mielest seki o niuhottamist, siihe puuttumine. Käsialaa ko ruvetaa opettelemaa suurimmat vaikeuret o niil, jokka jo osas enne kirjottaa paremmi ku muut. Ni mää vaa jatka niuhottamist sit siinäki =)
Ja hei, oot sää vissii lomas ansainnu? Et naut siit sit kunnol kans!
-siru-
Vintti,
hyvä, kun maistui. Nyt oon maistanut mustikkaversionkin, mutta ei minusta ole yhtä hyvää, kuin karpuopaloukka.
Tipi,
niin just. :)
Paljonhan ne tietää, muttei kaikesta kaikkea.
Siru,
tuota jäin miettiin, että kun on lapsia, jotka "kirjottaa useimmite kirjaimet alhaalt ylöspäi" -- riippuuko se niinko kirjaimesta, että mistä "pitäis" lähteä (alhaalta vai ylhäältä), vai mikä juttu tuo on.
Onko siinäki joku niuhottamisen paikka? :0 Ka, enpä olis arvannu, vaikka aika nipo olenki, heh.
Sen muistan omista kirjainharjoituksista, että kun äiti teki mulle "tehtäviä", mallikirjaimet ja numerot, joita sitte apinoittin ja väkersin rivin täyteen esim. kaunoÄMMIÄ, niin äiti näytti viivottimella, miten mahottoman leveitä ämmiä mulla tulee :D
Yks minun M-kirjain vastas "kahta normiämmää". Mutta opinpa pienentään käsialaa...
Äiti oli yhteen aikaan ihan paras opettaja mulle. Opeteltiin kauppaleikkien kans rahasta takaisin vastaaminenki. En tiiä, osaisinko enää euroilla ;D
No ka
Pääsääntöisesti kirjaimet aloitetaan ylhäältä alaspäin, jotta ne on sitten helppo liittää käsialassa (ent. kauno)
Paitti, et koko käsialaa ei juurikaa enää oo, ko se alkaa entist enempi muistuttaa tekstaust.
Et siin se mu niuhotukseni sit o ;)
Kyl se rahast vastaamine onnistuu eurollaki. Määki baaris annoi usei markkoj takasi, vaiks mul euroil maksettiinki.. Jokku kyl rupes jupisee, hihi.
-siru-
Siru,
eikö enää ole opettajiakaan, jotka taululle kirjoittaisivat vanhaa kunnon kaunokirjoitusta. Nykyaika tappanut senkin jalon taidon, kaikki vaan tekstaa. Hmy.
Outoja asiakkaita. Eivät olleet kaikesta päätellen tarpeeksi päissä ;)
Lähetä kommentti